Min leserhistorie – oppgave

I denne oppgaven skal du skal levere et produkt hvor du får vist fram din egen leserhistorie. Du kan velge mellom oppgave A, B eller C under. Ta utgangspunkt i støttespørsmålene nedenfor. Du trenger ikke å svare på alle spørsmålene, men du bør bruke dem som hjelp til å finne noe å snakke om eller skrive om. Produktet du lager, skal du presentere for klassen og levere inn til læreren.

Støttespørsmål 

  1. Hvem leste for deg da du var liten?
  2. Hvilke tekster leste de for deg?
  3. Er det noe du husker spesielt godt fra disse lesestundene?
  4. Når du begynte å lese selv, hvor gammel var du? Likte du det?
  5. Er det noen leseopplevelser fra barndommen du husker spesielt godt? Noen tekster?
  6. Hvilken sjanger liker du best å lese?
  7. Hvilke andre typer tekster leser du?
  8. Når du leser saktekster, hva leser du da?
  9. Hva vil du lese når du blir stor, tror du? Hvilke typer tekster?
  10. Har du noen lesetips?
  11. Kan du huske en forside fra en bok som gjorde inntrykk på deg?
  12. Hva leser du på skolen?
  13. Hva leser du nå?
  14. Hvor leser du?
  15. Snakker du om det du leser, med noen?

A Lag en podkast!

Gå sammen to og to. Dere skal lage en podkast på to til fire minutter. En skal være podkastvert, og den andre en som besøker studioet til verten. Navnet på podkasten kan for eksempel være «Våre leserhistorier» eller noe lignende. Verten spiller en voksen som pleier å invitere folk som forteller om sine leserhistorier. Denne gangen har hen invitert en ungdom til å komme til studio for å fortelle sin leserhistorie. Podkasten bør ha passende lydeffekter.

B Presenter leserhistorien din ved å lage en bildekollasj.

Bruk ett eller to lysark i PowerPoint til å lage en bildekollasj. Finn bilder av tekster som har vært en viktig del av leserhistorien din. Du kan for eksempel lage et lysbilde med barndom og et med tekster fra ungdomsårene dine. Spill inn en lydfil til hvert lysark. I lydfilen tar du utgangspunkt i støttespørsmålene over og forteller om tekstene du har valgt ut. Husk å bruke muntlige virkemidler når du spiller inn lydfilen. Inkluder gjerne et bilde av deg selv.

C Skriv en reflekterende og utforskende tekst om leserhistorien din.

For deg som liker å skrive! Ta utgangspunkt i støttespørsmålene innledningsvis og utforsk egen leserhistorie ved å skrive en personlig tekst. Du bør utforske mange ulike tekster og forfattere samt reflektere rundt din rolle som leser.